Vrijwilligerswerk

Wilt u ook iets extra’s doen voor een ander? Vrijwilligerswerk is niet alleen leuk en afwisselend, u betekent écht iets voor iemand. Ook vlakbij u wonen ouderen die wat extra hulp kunnen gebruiken. U helpt al door een ochtend koffie te schenken voor de bewoners in één van onze huizen. Bent u benieuwd wat u nog meer kunt doen? Lees dan verder op deze pagina. Bij Aafje kunt u vrijwilligerswerk doen in Rotterdam en omstreken.

Vrijwilligerswerk bij Aafje

Onze vrijwilligers geven Aafje gemiddeld een 8 en daar zijn we hartstikke trots op. Vrijwilliger zijn heeft ook voordelen voor u. Bijvoorbeeld:

  • Gratis koffie en thee
  • Maaltijdbon (bij meer dan 4 uur vrijwilligerswerk per dag)
  • Reiskostenvergoeding en WA-verzekering
  • Scholingsmogelijkheden
  • Twee keer per jaar ontvangt u ons magazine
  • Coaching door professionals
  • Toegang tot het jaarlijkse vrijwilligersevent
  • Leren kennen van andere vrijwilligers bij het Vrijwilligerscafé

Vrijwilligerswerk bij u in de buurt 

Onderaan deze pagina kunt u uzelf aanmelden voor vrijwilligerswerk bij Aafje. Het werkt heel simpel: u vult uw interesses in en geeft aan in welk verpleeghuis of in welk gebied u vrijwilligerswerk wilt doen. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op en dan kijken wij samen naar de mogelijkheden.

Bent u benieuwd wat voor vrijwilligerswerk er bij u in de buurt te doen is? Dat kan ook. Bekijk de uitgelichte vacatures voor vrijwilligerswerk bij Aafje in Rotterdam, Capelle aan den IJssel, Ridderkerk of in Barendrecht.

Vrijwilligerswerk voor mensen met (beginnende) dementie in Rotterdam Prins Alexander

Heeft u geheugenproblemen, niet aangeboren hersenletsel of (beginnende) dementie? Kunt u niet meer werken, maar wilt u toch graag iets doen? Dan is DemenTalent misschien iets voor u. DemenTalent biedt u de kans om u op een laagdrempelige manier in te zetten in uw buurt. Wat u zelf wilt en kunt, staat daarbij centraal. Er wordt samen met u en uw naaste(n) gekeken naar waar uw interesses en talenten liggen. Samen zoeken wij vervolgens naar passende activiteiten. Er zijn verschillende mogelijkheden. Bijvoorbeeld voorlezen op een basisschool, klussen bij een (sport)vereniging of het onderhouden van een buurttuin.

DemenTalent wordt uitgevoerd in Rotterdam Prins Alexander door Buurtwerk in samenwerking met Aafje. Meer weten? Download hier de folder.


Wat kunt u doen als vrijwilliger bij Aafje?

  • Deelname cliëntenraad

    Praat u graag mee en weet u de wensen van bewoners en cliënten goed over te brengen? Word dan lid van een lokale cliëntenraad in een huis of bij de wijkverpleging.

    De cliëntenraad komt gemiddeld één keer in de zes weken bij elkaar. U bent aanwezig bij de vergadering en leest ter voorbereiding de aangeleverde stukken. Dit kost op vrijwillige basis ongeveer zes tot acht uur per maand. U heeft directe invloed op het beleid van Aafje. De raad praat mee over bepaalde (beleids)zaken en geeft gevraagd en ongevraagd advies. Dit is belangrijk, want de cliëntenraad praat namens bewoners en cliënten.

    U kunt de ontwikkelingen binnen Aafje op de voet volgen én u heeft invloed op deze ontwikkelingen. Daarmee is een rol in de cliëntenraad bijzonder geschikt voor (zorg)studenten, wijkbewoners, mantelzorgers en mensen die de zorg een warm hart toe dragen. Nu en in de toekomst. Voor uw kennis en inbreng ontvangt u een maandelijkse onkostenvergoeding.

    Meer informatie? Klik dan hier.

  • Maatje worden

    Er zijn veel ouderen met weinig sociale contacten. Daarom zoeken wij maatjes. Maar wat houdt ‘maatje worden’ precies in?

    • U gaat op bezoek bij een bewoner in één van de Aafje huizen
    • U maakt een praatje, biedt een luisterend oor, drinkt wat, gaat een stukje wandelen, speelt een spelletje
    • In deze rol kunt u samen met de bewoner bekijken wat jullie willen en kunnen doen
    • U krijgt hulp en begeleiding in het voeren van gesprekken met ouderen met een vorm van dementie
  • Koffie/thee schenken

    Het schenken van koffie of thee vindt plaats op de huiskamers in één van de Aafje huizen. U helpt met het klaarmaken van de drankjes en deelt ze daarna uit aan de bewoners. Tijdens het koffie- of theemoment kunt u een gesprekje voeren met de bewoners. Het schenken van koffie of thee is iets kleins wat voor onze bewoners van grote betekenis kan zijn.

  • Helpen op de huiskamers

    De huiskamer is een plek waar de bewoners samen komen of waar ze zelf even kunnen zitten. Het is fijn voor de bewoners als er op de huiskamer een prettige sfeer is. Daar kunt u bij helpen. Zet bijvoorbeeld gezellige muziek aan, schenk een kopje koffie of thee in voor de bewoners of speel samen een spelletje aan tafel. Het leuke aan helpen op de huiskamer is de creatieve draai die u hieraan kunt geven samen met andere vrijwilligers en Aafje medewerkers. Jullie kunnen, aan de hand van de wensen en behoeften van de bewoners, zelf een leuke invulling geven aan de sfeer en bezigheden op de huiskamer.

  • Activiteiten

    In de huizen van Aafje worden er meerder keren per week leuke activiteiten georganiseerd voor de bewoners. De activiteiten worden zowel voor grote als voor kleine groepen georganiseerd. Denk aan activiteiten zoals yoga, bingo, muzikale optredens, een quiz of spelletjes. U helpt mee met het organiseren en begeleiden van activiteiten. Heeft u eigen ideeën voor activiteiten? Dan maken wij die bespreekbaar en kijken wij naar de mogelijkheden.

  • Muziek

    In veel Aafje huizen zijn regelmatig diverse muzikale optredens en zanggroepen. Vindt u het leuk om met muziek bezig te zijn? Of speelt u zelf een instrument? Kom dan uw passie delen met onze bewoners! Het gaat vooral om ouderwetse liedjes en het Hollandse levenslied.

  • Kerkdiensten

    Voor de bewoners van Aafje worden samenkomsten georganiseerd vanuit de diverse geloofsovertuigingen. Hiervoor wordt samengewerkt met de geestelijk verzorgden en de lokale kerkgemeenschappen. U kunt meehelpen met de bewoners verplaatsen naar de kerkdiensten. Ook kunt u helpen om de diensten fijn en voorspoedig te laten verlopen. U hoeft hiervoor zelf niet gelovig te zijn. Wel moet u er open voor staan dat anderen dat wel zijn. 

  • Digitale ondersteuning

    Bij Aafje kunnen ouderen deelnemen aan digitale activiteiten. Bijvoorbeeld aan digitale dagbesteding. Hier nemen ouderen aan deel vanuit hun eigen huis. Daarnaast zetten onze locaties ook steeds meer digitale hulpmiddelen voor activiteiten met de bewoners. Denk aan het gebruiken van een VR bril, een beleef-TV en Zora de zorgrobot. Wij zoeken vrijwilligers die het leuk vinden om te ondersteunen bij deze activiteiten. Het is belangrijk dat u digitaal vaardig bent.

  • Duofietsen

    Veel locaties hebben een duofiets. Dit is een fiets waar je samen met een bewoner op kunt fietsen. Als begeleider bent u de persoon die daadwerkelijk trapt en stuurt. De bewoner zit ernaast en trapt voor de vorm ook mee. Alle fietsen hebben elektrische trapondersteuning. Voorafgaand aan het werk krijgt u uitleg over hoe de fiets werkt. Uiteraard mag u ook een proefritje maken.

  • Bewegen/wandelen

    Bewegen is voor iedereen gezond. Wij beiden dan ook op diverse manieren beweegmomenten aan voor onze bewoners. Vrijwilligers helpen op recreatief gebied mee met beweeggroepen en wandelen. Alle activiteiten worden laagdrempelig aangeboden. Daarnaast is op veel locaties een fiets met digitaal scherm waarmee bij slecht weer ook binnen bewogen kan worden.

  • Vervoeren als chauffeur

    Om met ouderen op stap te gaan hebben we bij Aafje diverse rolstoelbussen. Deze bussen hebben een team van vrijwillige chauffeurs die meegaan op dagtripjes waar u zelf ook aan kunt deelnemen. Voor het besturen van een rolstoelbus is een regulier rijbewijs voldoende. Wel wordt u getraind in het omgaan met de veiligheid van de bus en het plaatsen van de rolstoelen in de bussen.

  • Vrijwilliger voor hand en spandiensten

    Kleine klusjes kunnen al een groot verschil maken. Als vrijwilliger voor hand en spandiensten kunt u helpen met dagelijkse taken zoals het water geven van de plantjes op balkon en tuin, het eten geven van vogels, post rondbrengen en meer.

  • Ziekenhuisbegeleiding

    Mantelzorgers en familie gaan vaak mee met een bewoner naar het ziekenhuis. Maar die ondersteuning is er niet altijd. Daarom zoeken wij vrijwilligers die mee willen gaan naar het ziekenhuis. Het gaat hier dan echt om begeleiding van de bewoner en niet om het vervoer.

  • Hulp bij stervensfase

    In de laatste fase van het leven willen we ook de beste zorg kunnen bieden. In deze fase zijn meerdere mensen betrokken, waaronder vrijwilligers. Als vrijwilliger helpt u mee om de fase van het leven van iemand zo prettig en comfortabel mogelijk te laten verlopen. Hierbij wordt u zowel vooraf als tijdens de ondersteuning ook begeleid.

No results found!

U kunt bij Aafje als vrijwilliger aan de slag in deze gebieden:

  • Rotterdam
  • Dordrecht
  • Zwijndrecht
  • Ridderkerk
  • Barendrecht
  • Heerjansdam
  • Albrandswaard
  • Capelle aan den IJssel
  • Hendrik-Ido-Ambacht

Aanmelden als vrijwilliger

Heeft u interesse in vrijwilligerswerk bij Aafje? Vul dan onderstaand formulier. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op. Voor meer informatie kunt u mailen naar of bel de Aafje Klantenservice via:

"*" indicates required fields