'Genieten van de privacy van een eigen studio in een groene, natuurlijke omgeving met maximale bewegingsvrijheid'
Welkom bij Aafje Smeetsland! Een modern expertisecentrum voor kortdurend verblijf en langdurige zorg. Gelegen in de groene wijk Rotterdam-IJsselmonde.
Smeetsland biedt diverse zorgprogramma’s voor ouderen met geheugenproblemen, soms in combinatie met andere psychische of lichamelijke aandoeningen. Ook is Smeetsland volledig toegerust voor revalidatie, diagnostiek en overbruggingszorg gerelateerd aan psychogeriatrische klachten. Voor ieder zorgprogramma is specifieke kennis en ervaring aanwezig om onze bewoners en cliënten de best mogelijke zorg te kunnen verlenen.
Aafje Smeetsland is een gerenoveerde, moderne locatie. Vooral het Atrium is een fijne plek waar bewoners graag binnenlopen en genieten van de pianomuziek, de vogelgeluiden en de serene rust. In Smeetsland heeft iedere bewoner een eigen eenpersoonsstudio met slimme badkamer. Zo zijn alle bewoners verzekerd van optimaal comfort en privacy. De woongroepen bestaan uit ongeveer tien bewoners. Ook heeft iedere groep een eigen huiskamer met keuken. In Smeetsland wordt gebruik gemaakt van nieuwe technieken en moderne zorginnovaties.
Ons welzijnsteam bestaat uit dagbestedingscoaches en welzijnsgastvrouwen, die dagelijks zorgen voor een zeer afwisselend activiteitenprogramma. We zijn erg blij met een grote groep vrijwilligers en mantelzorgers die ons onder andere ondersteunt bij het uitvoeren van individuele en groepsactiviteiten. Daarnaast is er ook een coördinator informele zorg die nauwe contacten onderhoud met zowel de vrijwilligers als mantelzorgers. Deze coördinator zorgt ervoor dat zij optimaal kunnen participeren.
Specialistische zorg
Psychogeriatrisch expertisecentrum Aafje Smeetsland kenmerkt zich door haar grote diversiteit aan zorgprogramma’s waarvan een aantal van groot belang is voor onze stad en de regio. Smeetsland biedt de volgende zorgprogramma’s: Chronische Psychogeriatrie, Korsakov, Gerontopsychiatrie, PG Revalidatie, PG Diagnostiek & Overbruggingszorg, D-zep (dementie met zeer ernstig probleemgedrag) en crisisafdeling IBS. Lees meer over de zorgprogramma’s:
Ook aan bewoners met geheugenproblemen als gevolg van Korsakov biedt Smeetsland gespecialiseerde behandeling. Deze bewoners krijgen begeleiding van een specialistisch team, waarbij de nadruk ligt op dagstructuur en dagbesteding.
Op Smeetsland is de afdeling Gerontopsychiatrie er voor bewoners die te maken hebben met psychiatrische problematiek en door het ouder worden in toenemende mate last krijgen van lichamelijke en psychosociale problemen. Voor deze ouderen is een specialistisch team verantwoordelijk voor de zorg gericht op eigen regie en structuur.
Het programma richt zich op cliënten met dementie en zeer ernstig en frequent probleemgedrag. Bij cliënten uit deze doelgroep is veelal sprake van bijkomende psychiatrische symptomen en een zeer hoge prikkelgevoeligheid. Het gedrag leidt vaak tot gevaar voor en lijdensdruk bij de cliënt en diens omgeving en tot situaties die als crisis worden geduid. Daarnaast is het gedrag niet behandelbaar met reguliere interventies en leidt het probleemgedrag regelmatig tot overbelasting en handelingsverlegenheid van het (multidisciplinaire) zorg- en behandelteam. Opname is altijd kortdurend met een gemiddelde van ongeveer drie maanden. Hernieuwde analyse vindt plaats door onder andere observaties, klinimetrie en diagnostiek. Hiermee wordt een nieuw multidisciplinair behandelplan vormgegeven. Dit nieuwe behandelplan is richtinggevend bij terugkeer naar de eigen woonsetting.
Wanneer er sprake is van een revalidatievraag en daarnaast cognitieve beperkingen zoals een delier, dementie of een psychiatrische aandoening, kunnen ouderen revalideren op de PG Revalidatie van Smeetsland.
Wanneer er sprake is van een herstel- dan wel revalidatievraag waarbij terugkeer naar huis niet waarschijnlijk is door cognitieve beperkingen, kunnen ouderen herstellen of revalideren op de overbruggingszorg afdeling. Hier wordt ook gekeken naar wat passende vervolgzorg zou kunnen zijn.
Op onze afdeling de IJsvogel werken wij aan zorg voor cliënten met de diagnose dementie of een vermoeden van dementie, die met spoed opgenomen moeten worden in een verpleeghuis in verband met een crisissituatie thuis. Een inbewaringstelling (IBS) op grond van de Wet zorg en dwang is een verplichte opname in een spoedsituatie. Er is dan geen tijd om de procedure van een rechterlijke machtiging af te wachten. Er is dan sprake van een spoedsituatie waarin ernstig nadeel als gevolg van het gedrag van de cliënt onmiddellijk dreigend is.
No results found!
Rondkijken bij Smeetsland
Indicaties voor wonen en kortdurende zorg
Om te wonen of verblijven bij Smeetsland, heeft u één van de volgende indicaties nodig: een ZZP 5, 7, 9b, 10/ELV 10, ELV hoog complex of DBC. Onze Klantadviseurs helpen u vrijblijvend bij het aanvragen van een indicatie. Neem contact op met onze klantadviseurs door te bellen naar 088 8 233 233 of mail naar .
De ouderenzorg in Nederland verandert. Steeds meer ouderen hebben complexere zorg nodig. Daarnaast is er een tekort aan medewerkers in de zorg en landelijk minder geld beschikbaar. Als mantelzorger, familie of vriend, kent u uw naaste het beste. Daarom vragen wij u als mantelzorger om samen met onze medewerkers en vrijwilligers deze uitdaging aan te gaan. Wij gaan graag met u in gesprek hierover.
Bezoektijden
Voor de meeste afdelingen bij Aafje Smeetsland gelden geen bezoektijden. We vinden het wel fijn als u rekening kunt houden met de maaltijdmomenten. Tijdens de maaltijden bent u welkom indien u uw naaste (of wellicht ook andere bewoners) ondersteunt. Dit kunt u afstemmen met uw EVV-er. In dit geval vragen wij u vriendelijk om vanaf begin tot eind van de maaltijd aanwezig te zijn om de rust op de woongroep te kunnen waarborgen.
Er is een aantal afdelingen waar wel bezoektijden voor gelden. Ook maken wij soms gebruik van belmomenten indien u telefonisch contact wenst op te nemen met uw naaste of met een medewerker van de desbetreffende afdeling.
Afdelingen revalidatie en PG Diagnostiek & Overbruggingszorg
Bezoektijden:
11.00 – 12.30 uur (alleen op zaterdag en zondag)
15.00 – 17.30 uur
18:30 – 20.00 uur
Bezoek aan deze afdelingen na overleg met het team.
Omgeving en bereikbaarheid
Smeetsland ligt in het groene Rotterdam-IJsselmonde. Het prachtige Atrium, de belevingstuin grenzend aan de mooie Brasserie en de overige buitenruimtes geven onze bewoners, cliënten en familie veel mogelijkheden om daar met elkaar te verblijven en te genieten van deze rustige groene omgeving.
Er zijn voldoende parkeerplekken beschikbaar voor bezoekers. De bezoekersparkeerplaatsen bevinden zich nabij de hoofdingang van Smeetsland en tevens kunt u parkeren op de parkeerplaatsen grenzend aan de vijver. De parkeerplaatsen op het achterste parkeerterrein zijn bestemd voor personeel en leveranciers. Het terrein zal op bepaalde tijdstippen afgesloten zijn door het hek, dit in verband met veiligheid voor personeel en bewoners.
De locatie is met het openbaar vervoer te bereiken (buslijn 76, halte Ruimersdijk). Binnen enkele minuten wandelt u naar Smeetsland.
Praktische informatie
Wegwijzer
Wij doen er alles aan om uw verblijf zo prettig mogelijk te maken. In deze wegwijzer vindt u informatie over de zorg, faciliteiten en de huisregels. Bij de receptie is altijd een actuele versie beschikbaar.
Rookbeleid
Het is niet toegestaan om te roken in de huizen van Aafje. Er mag niet gerookt worden voor de hoofdingang. Buiten op het terrein zijn aangewezen plekken waar gerookt mag worden.