Innovaties
Voor Aafje is innovatie het inspelen op behoeften van klanten, bewoners, gasten, medewerkers en vrijwilligers. Wij vinden dat klanten zoveel mogelijk hun eigen leven moeten kunnen leiden. Tegelijkertijd zijn er steeds meer ouderen en neemt het aantal zorgmedewerkers af. Dit vraagt om slimme oplossingen. Om te zorgen dat innovaties ook worden gebruikt, betrekken we de medewerkers veelvuldig en vroegtijdig. Zij krijgen ruimte voor eigen ideeën, ontwikkeling en flexibiliteit, dit maakt het werk aantrekkelijk!
Innovatie is een breed begrip. Soms is het digitaal (ETDR-app: Elektronische Toedien Registratie), soms gaat het over apparaten (bijvoorbeeld medicijndispenser die signaal geeft als medicatie moet worden ingenomen) en soms betekent het iets in werkwijzen of gaat het om een nieuwe afdeling binnen Aafje (bijvoorbeeld afdeling D-zep: Dementie met zeer ernstig probleemgedrag).
Bij Aafje zijn innovaties gericht op zinvolle en bewezen oplossingen voor:
We toetsen vooraf hoe oplossingen het beste ingezet kunnen worden. Vanuit een experiment of pilot wordt de werkwijze verbreed naar andere plekken waar dit zinvol is.
Hieronder een leuke video over innovaties bij Aafje, met in de hoofdrol Martin van Waardenberg.
Hoewel we graag met innovaties werken, is het niet zo dat zorginnovaties worden ingezet ter vervanging van zorgmedewerkers. Innovaties in de ouderenzorg zijn ondersteunend aan het werk van de zorgmedewerker. Daarbij houden we ook altijd rekening met het netwerk van de klant. Het gebruik van innovaties kan helpen bij het ontlasten van bijvoorbeeld de mantelzorger van de klant. De innovaties die wij inzetten zijn altijd kosteloos voor de klant.
De innovaties die Aafje op dit moment gebruikt zijn onder te verdelen in een aantal categorieën.
Ferry Bezem, directeur bij Aafje, hoopt dat de innovaties die Aafje gebruikt, ook andere organisaties stimuleren om hiermee aan de slag te gaan: “Innovaties in de zorg zijn écht de toekomst. De zorg blijft natuurlijk persoonlijk, maar wordt met innovaties slimmer georganiseerd. Tot slot roep ik ouderenzorgorganisaties op om meer kennis te delen. Want als je niet uitkijkt, doet iedereen dezelfde pilots. Dan zouden we ook echt veel meer van elkaar kunnen leren”.
Lees hier de volledige blog.