Mijlpaal: Aafje voorgedragen als Regionaal Expertisecentrum D-zep

Deel dit bericht:

Dementie is een verzamelnaam voor ruim vijftig ziektes. Deze tasten de hersenen aan en zorgen ervoor dat iemands gezondheid geleidelijk achteruitgaat. Bij sommigen gaat de ziekte gepaard met ernstig probleemgedrag. Dat kan leiden tot ontwrichtende situaties in het dagelijks leven. Voor deze kwetsbare doelgroep is er de afdeling Dementie en zeer ernstig probleemgedrag (D-zep) in Aafje Smeetsland. Een mijlpaal voor ons als zorgorganisatie is de accreditatie tot REC: Regionaal Expertisecentrum. Op maandag 17 juni zetten we hierin een grote stap vooruit - na de visitatie van de accreditatiecommissie is Aafje Smeetsland officieel voorgedragen. “Heel goed gedaan. Jullie kunnen gepast trots zijn.” En dat zijn we.

Waarom een REC-accreditatie?

Een belangrijk doel van de overheid is het creëren van een expertise- en kennisinfrastructuur voor tien doelgroepen met een complexe zorgvraag. Ouderen met D-zep vormen een van deze doelgroepen. Om er zeker van te zijn dat zij de beste zorg krijgen, zijn er een aantal criteria opgesteld voor zorgaanbieders. De Commissie Expertisecentra langdurige zorg (CElz) controleert of hieraan wordt voldaan. Is dat het geval? Dan krijg je een accreditatie tot REC, en daarmee landelijke erkenning.

Volop complimenten

Het bezoek van de accreditatiecommissie was dan ook een belangrijk moment. Hoe staan we ervoor? Zitten we op de goede weg? Zijn we klaar om in september de daadwerkelijke accreditatie te ontvangen? De conclusie: jazeker! We kregen volop complimenten. “We zijn zeer positief verrast en gaan jullie voordragen bij de CElz. Er wordt hier met grote zorgvuldigheid, aandacht en vakmanschap gewerkt.”, aldus de visitatiecommissie. “Jullie hebben veel aandacht voor de naasten en dat wordt ook door hen bevestigd. Een mooie uitspraak die jullie kenmerkt is: ‘Ik ga met een gerust hart naar huis en ben met een gerust hart thuis.’”

D-zep-netwerk

Aafje is in 2022 gestart met de D-zep-afdeling en maakt deel uit van het landelijke netwerk. Dit netwerk bestaat uit dertien andere expertisecentra. Sinds maart dit jaar vormen we samen met zorgorganisaties Pieter van Foreest en Zorgpartners Midden-Holland een regionaal D-zep-netwerk. Door onze krachten ook lokaal te bundelen, delen we onze kennis en expertise en creëren we een uniforme werkwijze. De partners binnen dit netwerk zijn ieder voor zich verantwoordelijk voor de REC-accreditatie. Pieter van Foreest en Zorgpartners Midden-Holland bereiden zich nu voor op de visitatie. Als Aafje zijn we hier erg blij mee. Samen gaan we voor de beste zorg mogelijk.