“Uit onderzoek blijkt dat cliënten zich mentaal en fysiek beter voelen als hun intieme en seksuele behoeften worden vervuld”, zegt Anikó Hazelebach, GZ-psycholoog en seksuoloog in opleiding bij Aafje. “Zelfs als het gaat om een simpel moment van huid-op-huid-contact. Want seksualiteit is zoveel meer dan alleen seks. Maar dat is voor veel mensen onbekend, en daarmee is het onderwerp nog te vaak een taboe.”
Een expertiseteam
Om het taboe te doorbreken en het gesprek over intimiteit en seksualiteit makkelijker te maken, heeft Aafje de Commissie Intimiteit en Seksualiteit opgericht. Deze bestaat onder andere uit een GZ-psycholoog, verpleegkundig specialist, agogisch hulpverlener en een ergotherapeut. Na het opstellen van een visie en beleidsplan ontstond het idee voor een expertiseteam: een groep zorgprofessionals die ingeschakeld kan worden voor advies en hulp. Hazelebach: “Verder geven we als commissie scholing en voeren we pilots uit. Samen werken we aan een cultuurverandering in de organisatie, waarin intimiteit en seksualiteit echt een plek krijgen in de dagelijkse zorg.”
“Cliënten voelen zich op alle vlakken beter als hun intieme en seksuele behoeften worden vervuld.”
Scholingsaanvragen
Ashley de Sterke, verpleegkundig specialist en consulent seksuele gezondheid in opleiding bij Aafje: “We richten ons vooral op onze rol als expert. Als iemand te maken heeft met een uitdagende situatie staan we klaar om te helpen. Daarnaast krijgen we ook steeds meer scholingsaanvragen van zorgcollega’s. Ze willen weten: Wat speelt er nu precies bij ouderen? Hoe gaan we dat gesprek aan? En wat kunnen naasten doen? We zijn blij dat er stukje bij beetje meer aandacht komt voor deze onderwerpen.”
Start pilot: meer aandacht voor intieme momenten
Op Valentijnsdag 2025 start een pilot in twee huizen om de thema’s verder te integreren in de dagelijkse zorg en het dagelijks leven van cliënten. Onderdeel van het plan is intimiteit en seksualiteit meenemen in de opnamegesprekken en multidisciplinaire overleggen. En om medewerkers meer ruimte te geven om – wanneer dan ook – met iemand in gesprek te gaan. “Maar we willen ook meer privacy creëren”, vertelt Hazelebach.
“Bijvoorbeeld met deurhangers die aangeven wanneer iemand niet gestoord wil worden, ongeacht wat diegene aan het doen is. Zo ontstaat er meer aandacht voor intieme momenten voor cliënten.”
“Door individuele aandacht ontstaan er minder problemen op dit gebied.”
Inspiratie en preventie
Die aandacht en bewustwording zijn waarvoor we het doen. “We willen meer focussen op het individu en ook preventief werken. Zo ontstaan er minder problemen op het gebied van intimiteit en seksualiteit. Hiermee willen we niet alleen onze eigen organisatie, maar andere organisaties in de zorgsector inspireren. Want de commissie en het bijbehorende expertiseteam? Die zijn uniek in de regio. “We zijn vanuit Aafje dan ook altijd bereid om kennis te delen en te kijken wat we voor andere partijen kunnen betekenen”, vertelt De Sterke tot slot.