De draagbare sensor is een wit kastje dat vast zit aan een pleister en is ongeveer net zo groot als een luciferdoosje. De verpleegkundige plakt de biosensor op de onderste linker rib van de patiënt. De patiënt voelt dit nauwelijks. Het apparaat registreert de hart- en ademhalingsfrequentie, de houding en activiteit van de patiënt én zet deze gegevens daarna automatisch in het informatiesysteem van het Maasstad Ziekenhuis.
Samenwerken op afstand
“Een team van internisten, longartsen en verpleegkundig specialisten van het Maasstad Ziekenhuis bekijkt de doorgestuurde gegevens iedere dag om een goed beeld te krijgen van hoe het met de overgeplaatste patiënt gaat. Ook vindt er dagelijks multidisciplinair overleg plaats met de specialist ouderengeneeskunde van de Aafje revalidatielocatie, die de zorg voor de patiënt heeft overgenomen. In dat overleg beoordelen we het verloop van de gemeten waarden door de sensor. Als we zien dat de patiënt achteruit gaat, kunnen we de behandeling aanpassen”, legt internist Hien van Leeuwen- Nguyen uit. “Zo zorgen we er samen voor dat het herstel en de revalidatie van de patiënt veilig verloopt.”
Naar verwachting komen er vijf patiënten per week in aanmerking voor monitoring op afstand in de Aafje revalidatielocaties. Als de patiënt is overgeplaatst, start de patiënt zo snel mogelijk de revalidatie en voorbereiding op de terugkeer naar huis. “We zijn trots dat wij meewerken aan deze ontwikkeling. Het inzetten van de biosensor in de veilige omgeving van onze revalidatielocaties, geeft ons, het ziekenhuis en de patiënten nog meer vertrouwen”, meldt Martine Bochove, specialist ouderengeneeskunde bij de Aafje revalidatielocatie.
Kortere ligduur
Doordat de gezondheid van de overgeplaatste patiënten op afstand in de gaten gehouden wordt, verblijft de patiënt korter in het Maasstad Ziekenhuis. Hierdoor komen er sneller bedden vrij voor nieuwe patiënten die specialistische zorg nodig hebben. De patiënten die in aanmerking komen voor deze behandeling op afstand, zijn de patiënten die geen specialistische zorg meer nodig hebben, maar die nog te kwetsbaar zijn om naar huis te gaan. Zij kunnen nu verder herstellen en revalideren in de direct naast het ziekenhuis gelegen Aafje revalidatielocatie.
Met de draagbare sensor naar huis
Een volgende stap wordt dat patiënten naar huis kunnen met monitoring op afstand, gecombineerd met een deel van de specialistische zorg. “Het is heel mooi om te zien dat de digitale geneeskunde zich zo snel ontwikkelt. Vorig jaar kon de biosensor slechts vijf dagen gebruikt worden, nu met de nieuwe draagbare sensor kan dat veertien dagen. Dat belooft veel voor de komende jaren”, vertelt Van Leeuwen- Nguyen.