De kracht van de sloop

Deel dit bericht:

Als Mirella van Deursen, Aafjes manager zorg en behandeling, haar vaste rondje maakt door Meerweide, treft ze mevrouw Baan-van der Spoel aan voor het raam. Zij en haar man genieten volop van alles wat buiten gaande is: rinkelend glas, bakstenen die naar beneden vallen, de sloopkogel die zijn werk doet. “Dit is zo’n feest der herkenning. We hebben altijd in de sloop gewerkt.”

Op weg naar een nieuw Meerweide

Aafje Meerweide is een verzorgings- en verpleeghuis in Rotterdam-Zuid en ligt vlak naast winkelcentrum Keizerswaard. Meerweide verandert de komende jaren in een duurzaam wooncomplex – met 216 studio’s voor ouderen met een zware zorgvraag. Door de ruime woonstudio’s, uitstekende faciliteiten en moderne innovaties is het nieuwe Meerweide straks een fijne plek voor bewoners én medewerkers. Maar voordat het zover is, moet er gesloopt en verbouwd worden. Mirella merkt dat dit iedereen veel doet, maar dat alles ook heel kalm verloopt.

Dichtbij maar toch ver weg

Ze vertelt: “Heel eerlijk? Er is heel weinig onrust rondom de sloop. We houden iedereen continu op de hoogte van de gebeurtenissen, dus mensen weten wat ze te wachten staat. Maar het neemt natuurlijk niet weg dat de situatie anders is dan anders. Sommige ramen zijn geblindeerd, men hoort en voelt van alles en soms komen machines wel érg dichtbij. Mirella: “Mijn medewerkers zijn echt kanjers. Ze slagen er ontzettend goed in om alles zo ver mogelijk weg te houden van de ouderen. Zo knap en professioneel.”

Verbouwen verbroedert

Alles samen doen loopt als een rode draad door het bouwproject. “Het is echt meer dan een verbouwing. Naast meneer en mevrouw Baan zijn er nog veel meer bewoners die dagelijks genieten van het ‘leven in de brouwerij’. En wordt de onrust hen wel te veel? Dan kunnen ze een rustig deel van het pand opzoeken, zoals het tijdelijke restaurant.”

Betrokken medewerkers

Het oude restaurant met de beeldbepalende piramide is inmiddels ook gesloopt. Dat was vooral voor veel medewerkers een emotioneel moment. “Sommige Aafje-collega’s werken al meer dan twintig jaar in Meerweide. Onder dat puntdak hebben zij veel meegemaakt: feestjes, verjaardagen, kerkdiensten, maar ook verdrietige gebeurtenissen. Dus er is hier en daar wel een traantje weggepinkt.”

De blik vooruit

Maar naast ‘de hang naar het oude’, merkt Mirella vooral dat iedereen binnen Meerweide vooruit wil en uitkijkt naar ‘het nieuwe’. “Bewoners, medewerkers, bezoekers: iedereen wil dat het een succes wordt. Er heerst echt verbinding. Niemand klaagt over geluidsoverlast of dat het restaurant tijdelijk kleiner is geworden. Dat komt vooral doordat men weet dat er iets prachtigs, nieuws voor in de plaats komt.”

Een fijne plek

Ze maken bij Aafje dan ook maar een klein feestje van de verbouwing. Met het warme weer van de afgelopen week werd er bijvoorbeeld limonade uitgedeeld – in vrolijke gekleurde bekers met een rietje. “De bewoners en de Aafje-collega’s hebben echt maar kleine dingen nodig om het beste uit de dag te halen. Samen kijken naar de werkzaamheden, herinneringen ophalen en genieten van alles wat verandert. Zo is Meerweide ook nu een fijne plek om te wonen en werken, zelfs voor nieuwe bewoners. Dat noem ik de kracht van de sloop.”