Aafje thuiszorg wordt Aafje wijkverpleging

Deel dit bericht:

Als zorgorganisatie staat Aafje voor een enorme uitdaging: de vraag naar zorg is groter dan het aanbod. Dit betekent dat we onze manier van werken moeten aanpassen. Samen de zorg écht anders, want alleen dan kunnen we in de wijk goede zorg bieden aan wie dat nodig heeft. Onderdeel van deze transitie is de beweging die Aafje maakt van thuiszorg naar wijkverpleging. “We gaan nog meer focussen op werken vanuit én met de wijk. Met duurzame, verbonden teams en met oprechte aandacht voor de klant en onze professionals”, vertelt Wouter Zegveld, onze directeur wijkverpleging.

Van ziekte en zorg – naar mens en maatschappij

Aafje wil ervoor zorgen dat mensen zo lang mogelijk thuis kunnen wonen. In een vertrouwde omgeving en op een manier die bij hen past. Hier is complexe zorg en begeleiding voor nodig, en dat vraagt – naast generalistische – om steeds meer gespecialiseerde kennis en inzet. Ook het vergroten van zelfredzaamheid en het betrekken van de wijk spelen een belangrijke rol. Wouter: “De naam ‘thuiszorg’ dekt de lading niet meer volledig. Met de ‘Aafje wijkverpleging’ gaan we van ziekte en zorg naar mens en maatschappij. En stimuleren we ouderen om meer en meer zelfstandig en zelfredzaam te zijn.”

Unieke aanpak

Maar het gaat niet alleen om een naamsverandering. Aafje vernieuwt ook het werkproces van haar teams wijkverpleging. Deze bestaan straks in ieder geval uit helpenden, verzorgenden, verpleegkundigen én twee wijkverpleegkundigen. Dat laatste is behoorlijk uniek. We kiezen hiervoor omdat we kwaliteit willen blijven leveren, terwijl de zorg complexer wordt. Is iemand bijvoorbeeld het beste geholpen door het wijkteam of vanuit het sociaal domein? Past ergotherapie of zorgtechnologie beter? Onze wijkverpleegkundigen zijn speciaal getraind om binnenkomende zorgvragen goed op te pakken.

Focus op de klant

We werken toe naar een functiemix die past bij de wijk en zorgvragen die er spelen. Alle andere ondersteunende en administratieve taken worden overgenomen door een ondersteuningsteam. Het belangrijkste doel? Dat de teams wijkverpleging zich volledig kunnen focussen op het primaire klantproces, oftewel: de beste zorg bieden in de wijk.

Sterk en krachtig

Aafje gaat voor wijkverpleging die sterk en krachtig staat. Daar horen eigen regie en professioneel zeggenschap binnen de teams ook bij. Daarom gaan we de komende tijd ook investeren in verpleegkundig leiderschap en de juiste ondersteuning. Zo ontstaat er meer ruimte voor talentontwikkeling en professionalisering voor de Aafje-collega’s. En kunnen we samen meegaan in die verschuiving naar meer zelfredzaamheid voor onze klanten.