Aafje Smeetsland benoemd tot Regionaal Expertise Centrum D-zep

Deel dit bericht:

Zorgorganisatie Aafje wil er zo goed mogelijk voor iedereen zijn. Ook voor kwetsbare ouderen. Voor ouderen met dementie en zeer ernstig probleemgedrag (D-zep) heeft Aafje Smeetsland een regionale functie. De speciale D-zep afdeling in dit psychogeriatrisch expertisecentrum is nu voor vier jaar benoemd als REC op dit gebied: Regionaal Expertise Centrum. “Iets om heel erg trots op te zijn.”

De Nederlandse overheid wil een expertise- en kennisinfrastructuur opbouwen voor tien doelgroepen met een complexe zorgvraag. Hiervoor zijn verschillende zorgprogramma’s beschikbaar, zoals D-zep. Om er zeker van te zijn dat zij de beste zorg krijgen, heeft de Commissie Expertisecentra langdurige zorg (CElz) een aantal criteria opgesteld voor zorgaanbieders.

“We voldoen aan de maximale criteria”

In juni dit jaar werd de D-zep-afdeling al voorgedragen als REC. Nu heeft het CElz Aafje Smeetsland ook daadwerkelijk een positieve beoordeling op het visitatierapport gegeven. Daarmee is Aafje landelijk een van de dertien REC-organisaties die uiteindelijk erkend worden. Aafjes kwartiermaker D-zep Nienke van der Kaap: “Je kunt minimaal en maximaal voldoen aan de door het CElz opgestelde criteria. Wij voldoen aan de volledige criteria en mogen nu voor vier jaar de titel dragen.”

Loon naar werken

Deze landelijke erkenning is belangrijk voor het D-zep-team en daarmee voor heel Aafje: “Als je ergens voor staat, is het mooi dat dat ook gezien wordt. Onze status als REC is echt een bewijs van onze kennis en kunde binnen deze doelgroep. De D-zep-afdeling van Aafje Smeetsland neemt ook mensen op vanuit andere zorgorganisaties. Samen met Pieter van Foreest en Zorgpartners Midden-Holland bedienen wij heel Zuid-Holland en Zeeland”, vertelt Ruud Jonkman, directeur bij Aafje. “Soms voelen situaties uitzichtloos voor naasten. Maar wij bieden hulp en zijn er voor probleemgedrag waar anders geen grip meer op is”, vult Nienke aan.

Samen met naasten

De kracht van Aafjes D-zep-afdeling ligt in de samenwerking met naasten. Een multidisciplinair team van zorgmedewerkers en behandelaren betrekt hen al voor de opname in het zorgplan en de behandeling. Ze verstrekken informatie en onderzoeken met de zorgmedewerkers wat kwaliteit van leven voor iemand betekent. Ook dragen vrienden en familie bij aan een zinvolle daginvulling voor de cliënt, door bijvoorbeeld samen een wandeling te maken. Nienke: “Dat deze krachtenbundeling werkt, kwam ook duidelijk naar voren in het beoordelingsrapport. Samen gaan we voor de beste zorg mogelijk.”