Hebt u hulp nodig?

U bent als mantelzorger erg belangrijk. U betekent veel voor uw naaste en uw naaste betekent veel voor u. Ook bij Aafje zijn we blij met u. Samen met u zorgen we ervoor dat de kwaliteit van de zorg hoog blijft.

Mantelzorger zijn is vaak ‘vanzelfsprekend’, maar niet altijd eenvoudig. Bij Aafje begrijpen we dat. Het kan emotioneel zwaar zijn om voor uw naaste te zorgen. Ook heeft u hierdoor misschien weinig tijd voor uzelf of voor andere dingen. We denken graag met u mee. Woont uw naaste bij Aafje en hebt u vragen over uw rol als mantelzorger? Dan kunt u terecht bij de Eerst verantwoordelijk verzorgende (EVV’er), coördinator informele zorg of dagbestedingscoach. Woont uw naaste thuis? Dan kunt u terecht bij uw Eerste aanspreekpunt.

Hebt u in bredere zin vragen over mantelzorg? Bijvoorbeeld over welke regelingen er zijn voor u als mantelzorger? Of hoe u in contact komt met andere mantelzorgers? Ook dan helpen we u op weg. Wist u bijvoorbeeld dat er vanuit gemeenten verschillende tegemoetkomingen zijn voor mantelzorgers? Of dat bepaalde zorgverzekeringen hulp voor mantelzorgers vergoeden? Ook zijn er bijeenkomsten voor mantelzorgers. Deze bijeenkomsten vindt u hier.

Tips van en voor mantelzorgers

Wij begrijpen dat mantelzorg niet altijd eenvoudig is. Het kan emotioneel zwaar zijn om voor uw naaste te zorgen. Ook heeft u hierdoor misschien weinig tijd voor uzelf of voor andere dingen. Hieronder hebben we een aantal tips van andere mantelzorgers voor u op een rijtje gezet.

  • Lees hier de 10 tips

    1. Maak genoeg tijd voor uzelf
    Zorgen voor een ander is mooi, maar ontspanning houdt u gezond.

    2. Wees open en eerlijk
    Praat met uw omgeving over uw situatie. Vraag om hulp als u daar behoefte aan heeft.

    3. Onderhoud uw contacten
    Zorg ervoor dat u uw vrienden en kennissen spreekt en ziet. Betrek uw familie en vrienden bij waar u mee bezig bent. Is er misschien iemand in uw netwerk of in het netwerk van uw naaste die ook kan (blijven) helpen? U kunt hierbij ook denken aan bijvoorbeeld een (vroegere) buurman of buurvrouw?

    4. Vraag hulp
    Hulp vragen is een kracht, geen zwakte. Schakel professionele hulp in als u het even niet ziet zitten. De meeste mensen vinden het juist fijn als ze u kunnen helpen.

    5. Zucht eens diep
    Wordt het u te veel, trek u dan voor een moment terug. Ga naar buiten, of naar het toilet of de badkamer. Adem diep in en uit. U zult merken dat u weer lucht krijgt.

    6. Lach samen
    Als u voor iemand zorgt, gebeuren er ook genoeg grappige dingen. Het is heerlijk om daar samen om te lachen. Het maakt de situatie soms net wat minder verdrietig. Samen lachen is aanstekelijk, het geeft energie en het zorgt voor een gevoel van verbinding.

    7. Wat kan er nog wel?
    Misschien kijkt u naar wat uw naaste niet meer kan. Vecht daar niet tegen, maar beweeg erin mee. Geef complimentjes voor wat hij of zij doet en ga uit van wat er nog wel kan. Zelfstandig fietsen kan misschien niet meer, maar samen op een tandem of naast elkaar op een duofiets kan misschien nog wel.

    8. Zing!
    Zingen is goed voor uw gezondheid en uw humeur. Zing wat u voelt, wat u ziet, wat u doet. Het maakt niet uit of het mooi klinkt of rijmt. Zingen helpt u om uw emoties te uiten, uw spieren te ontspannen en uw stress te verminderen. Zingen kan zelfs pijn verlichten.

    9. Geniet van groen
    Groen doet goed. Het brengt kleur en leven in uw omgeving. Het geeft u een gevoel van rust en vrede. Trakteer uzelf daarom af en toe op iets groens. Een bos bloemen, een plant, een krans. Maak er een mooi plekje van in uw huis.

    10. Dankbaarheid
    Sluit de dag af met een moment van dankbaarheid. Bedenk drie dingen waar u dankbaar voor bent. Het kunnen kleine of grote dingen zijn. Spreek ze hardop uit of schrijf ze op in een boekje. Zo gaat u met een positief gevoel naar bed. En u zult zien dat u steeds meer oog krijgt voor de mooie dingen van de dag.

No results found!

Hulp binnen Aafje

  • Eerst Verantwoordelijk Verzorgende (EVV) / Eerste aanspreekpunt (EA)
    De eerstverantwoordelijk verzorgende of eerste aanspreekpunt is voor onze klanten en u als mantelzorger de eerste contactpersoon. Voor vragen rondom de (mantel)zorg voor uw naaste, kunt u altijd bij hem of haar terecht.
  • Coördinator Informele zorg
    Woont uw naaste in één van onze huizen? Bij de Coördinator Informele zorg kunt u terecht voor informatie over uw rol als mantelzorger. Ook kunt u bij de coördinator terecht voor als u iets wilt betekenen voor de groep bewoners op de afdeling van uw naaste.
  • Dagbestedingscoach
    Binnen onze huizen is de dagbestedingscoach verantwoordelijk voor de kwaliteit en invulling van de welzijnsactiviteiten. Voor de uitvoering van deze activiteiten zijn wij voor een groot deel afhankelijk van vrijwilligers en mantelzorgers, die dit samen met onze gastvrouwen kunnen en willen organiseren. De dagbestedingscoach kan u coachen in de omgang met de bewoners.
  • Aanbod trainingen en bijeenkomsten
    De inzet van mantelzorgers is steeds vaker nodig om zorg te blijven leveren die onze bewoners en klanten verdienen. Vaak helpt u als mantelzorger al of zou u dat best willen doen, maar weet u niet precies hoe. Daarom biedt Aafje trainingen aan voor mantelzorgers.

Hulp buiten Aafje

  • Manteltelefoon

    Woont u in Rotterdam en heeft u vragen over mantelzorg? Bel dan de Mantelfoon, hét mantelzorgsteunpunt in Rotterdam. Bel 24 uur per dag gratis naar 0800 777 33 33

  • Mantelzorgmakelaars

    De weg in de zorg is soms best complex. De mantelzorgmakelaar weet als geen ander de weg in de zorg. Bijvoorbeeld in alle regelgeving rond de wmo of het aanvragen van een pgb. Zij of hij is er voor u als mantelzorger en helpt u graag. Mogelijk wordt de inzet van de mantelzorgmakelaar vergoed door uw zorgverzekering, gemeente of werkgever.

  • Gemeente (van uzelf en/of van de naaste aan wie u mantelzorg verleent)

    Veel gemeenten hebben regelingen om mantelzorgers tegemoet te komen en/of te bedanken. In (de meeste) grote steden kunt u als mantelzorger bijvoorbeeld een parkeervergunning aanvragen, waarmee u gratis (of met korting) parkeert in de omgeving van uw naaste aan wie u mantelzorg verleent. De inhoud verschilt per gemeente en kan ook per jaar veranderen. Als mantelzorger dient u zelf de mogelijkheden aan te vragen.

  • Huisarts

    De huisarts kan u helpen of doorverwijzen wanneer het ‘mantelzorgen’ fysiek of psychisch te zwaar voor u wordt.

  • Uw werkgever

    Binnen sommige CAO’s zijn er mogelijkheden om uw werkdruk te verminderen indien u mantelzorg verleent aan uw naaste. Raadpleeg hiervoor uw eigen werkgever / CAO.

  • Vervangende mantelzorg / Respijtzorg

    Verschillende organisaties bieden een extra hand of vervangende mantelzorg, ook wel respijtzorg genoemd. Hierdoor kunt u als mantelzorger even ontlast worden en dat kan soms heel welkom zijn. Diverse taken worden (tijdelijk) overgenomen. Denk aan het doen van boodschappen of de begeleiding naar medische afspraken. Ook 24-uurs toezicht is mogelijk bij vakantie of een lang weekend weg. Veel zorgverzekeraars vergoeden deze vervangende mantelzorg. Raadpleeg voor meer informatie of de voorwaarden altijd uw zorgverzekering.

  • Hulpmiddelen

    Tegenwoordig zijn er steeds meer (technologische) hulpmiddelen die u, als mantelzorger, kunnen ondersteunen en/of ontlasten bij de zorg aan een naaste. Meer informatie hierover vindt u terug op onze website of via de Vilans Hulpmiddelenwijzer.

  • Mantelzorgcafé

    Het mantelzorgcafé biedt op een laagdrempelige manier begeleiding en ondersteuning aan mantelzorgers. U kunt hier bijvoorbeeld in een ontspannen sfeer ervaringen uitwisselen met andere mantelzorgers. Ook informeren we u graag over ontwikkelingen op het gebied van mantelzorg. Wilt u weten waar en wanneer er een mantelzorgcafé is? Neem dan contact op met de Aafje Klantenservice.

  • Alzheimer café

    Dit café is speciaal opgezet om mensen met dementie en/of hun mantelzorgers dichter tot elkaar te brengen en van voorlichting te voorzien. Voor meer informatie kijkt u op www.alzheimer-nederland.nl

  • Mantelzorg NL, landelijke vereniging voor mantelzorgers

    Iedereen die belangeloos voor een naaste zorgt, kan bij MantelzorgNL terecht voor informatie, advies en een luisterend oor. De medewerkers van de mantelzorglijn staan voor u klaar.

  • Mantelzorgelijk

    Mantelzorgelijk is een onafhankelijk, laagdrempelig lotgenoten- en expertiseplatform, voor en door mantelzorgers (community).

  • Mantelzorgbalans

    Mantelzorgbalans is een platform dat oefeningen en nuttige informatie biedt om als mantelzorger balans in het leven te krijgen of te behouden.

  • Dementie.nl

    Dementie.nl is een praktische site voor mensen met dementie en/of hun mantelzorgers. Lees alles over leven met dementie, deel ervaringen, lucht uw hart en stel vragen aan deskundigen en/of lotgenoten.

  • Samenbeterthuis.nl

    Samen Beter Thuis ondersteunt mantelzorg en zelfzorg met instructievideo’s en adviezen over verzorgen en verplaatsen. Op deze website kunt u veel verschillende video’s vinden en gratis bekijken. Op deze website staan ook talloze tips en praktijkvoorbeelden.

  • Rotterdamdementie.nl

    Deze website biedt informatie, praktische handvaten en beschikbare voorzieningen aan Rotterdammers, mantelzorgers en mensen met dementie. Daarnaast zal er informatie over activiteiten in verschillende wijken in Rotterdam geplaatst worden door zorg- en welzijnsorganisaties.

No results found!